brezel

Brezel / kringle

Ingredienser for deigen:

  • 1000 g siktet hvetemel
  • 1 terning fersk gjær (ikke gjærpulver!)
  • 500 g lunkent vann
  • 2 teskjeer sukker
  • 2 teskjeer salt
  • 40 g smør.

Ellers:

  • 1 pose natron
  • bakepapir
  • grov havsalt

Løs opp gjæren i litt vann som du tar fra de 500 g med lunkent vann. Tilføy sukkeret samt smøret som du har smeltet i en liten gryte ved lav temperatur.
Denne blandingen blandes med melet og saltet (eltemaskin kan brukes dersom man har). Det er viktig at deigen blir jevn og fin.

Nå former man ca.18 brezler, se VIDEO (del deigen inn i 18 omtrent like store klumper) og legger dem på en plate, et bord, en benk eller noe lignende, som man på forhånd har strødd litt mel over, slik at brezlene ikke klistrer seg fast til underlaget (se video). Brezlene skal få heve seg i ca. 10 minutter og dertil legges det en heldekkende duk over dem.

I mellomtiden koker du ca. 2 liter vann i en passe stor gryte.
Tilføy en hel pakke med NATRON.

Brezlene kokes i det kokende vannet (ikke fosskok!) i ca. 30 sekunder (ta tiden). Det er best å ta 2 brezler om gangen.
Ta brezlene ut av gryten etter 30 sekunder med et hullsleiv og legg dem på en bakeplate med bakepapir på. 
Når bakeplaten er full (9 brezler) strør du litt grov havsalt over brezlene.

Det blir altså ca. 18 brezler fordelt på 2 stekeplater. 
Nå lagrer du brezlene på et kjølig sted i 30 minutter.

Varm opp stekeovnen til 225 grader. Hvis du vil steke brezlene på begge bakeplatene samtidig, må du bruke varmluftsovn. Ellers kun en plate om gangen med over- og undervarme på 225 grader. Hvis du bruker 2 plater samtidig bør du bytte plasering av platene etter 10 minutter slik at brezlene blir jevn brune over det hele.

Bak brezlene i totalt 20 minutter.

GOD APPETITT! IKKE SPIS BREZLENE MENS DE ENNÅ ER FOR VARME. DU FÅR VONDT I MAGEN!!!

Rull til toppen