Logikk hvor er din seier?

6. august 1973, Nordatlanteren.
Etter et skipsforlis driver 12 overlevende mennesker i det iskalde vannet. Et helikopter fra en boreplattform har klart å nå fram til dem. Annen hjelp er ikke i sikte. Dårlig utstyrt for en redningsaksjon slipper helikopteret et enkelt tau ned til dem. De forliste er utmattet og nedkjølt. Den sterke vinden og den høye sjøen gjør situasjonen enda verre. Bare en franskmann på 29 år er ennå sterk nok til å gripe fatt i tauet. Han var på skipet som utvandrer fra Frankrike til USA, for å begynne et nytt liv.


Han tar tauet, binder det ikke rundt seg selv, men rundt en liten gutt som er eneste barn blant de tolv. Etter at gutten er i sikkerhet og etter at tauet kom ned for annen gang er det igjen den unge franskmannen som får tak i tauet. Nå slynger han det rundt en ung kvinne. Det er guttens mor. Ytterligere ni ganger kommer tauet og ni ganger får franskmannen tak i det. Hver gang binder han det rundt en fremmed som driver i sjøen ved siden av han. Redningsaksjonen har nå vart i 45 minutter.
Stormen var blitt kraftigere, helikopteret klarer ikke å stå stille lenger. Før den ellevte mannen blir dratt ombord sier franskmannen til han: «Hvis jeg ikke klarer meg, så si til dem at jeg har gjort dette av kjærlighet til livet.» Da tauet blir senket ned for tolvte gang er franskmannen for svak til å gripe fatt i det. Noen få minutter senere drukner han i bølgene.
Det har gått 20 år siden den gang. Under et intervju forteller de 11 overlevende at deres redningsmann og denne opplevelsen har forandret deres liv og lært dem hva sann kjærlighet betyr.

Roman Braun: Die Macht der Rhetorik (Retorikkens makt).

Rull til toppen