LINUX MINT - EN BESKRIVELSE
Linux Mint er et godt og fullverdig alternativ til W 10.
Når man slår på en Windows-PC startes det mange programmer automatisk og nesten samtidig. Det må nok være slik, for slik er det jo med datamaskiner, sies det.
Samtidig kjenner jeg at det, utover disse angivelig nødvendige programmene, åpner seg en dør inn i en digital verden, som gir andre adgang til personlig data og opplysninger som er mine og bare mine.
Symstemer som Windows-update, antivirus, spambeskyttelse, nettlesere, e-post-klienter osv. har et godt overblikk over hva vi holder på med.
Har du hørt om “COOKIES” – små digitale informasjonskapsler eller “CORTANA” – Microsofts digitale assistent, som kan avlytte og filme deg, uten at du vet det?
Vil du lese mer om mine erfaringer med både Windows 10 og Linux Mint?
Scroll litt lenger ned da.
foto
foto
For  noen uker siden kjøpte jeg meg en ny Windows 10-PC fordi jeg trenger Windows til helt spesielle oppgaver (musikkproduksjon og videoredigering).
PC-produsenten ønsker av og til å skanne hele datamaskinen innen garantitiden. Dette for å kunne tilby meg forbedringer og oppdateringer. Da fjernstyrer de hele maskinvaren, for å teste den og for å se på den installerte programvaren også.
Dette er et bevis på at produsentene og andre nysgjerrige organisasjoner vet ganske mye om hva jeg har liggende på PCen min.
Nå er det ikke slik at jeg har noe å skjule der, og det er ikke poenget heller! Men en PC skal være, som navnet sier, en personlig datamaskin (personal computer), sammenlignbar med en dagbok, et regnskap, en brevsamling, et fotoalbum og mer!
Jeg finner meg ikke i at andre snuser rundt i mine private ting! Punktum.
Alle vet at operativsystemet Windows, og så mang en app, suger mye data og gir dette videre til både Microsoft, Google, PC-fabrikker og andre. Det er data som angivelig blir brukt til å kunne tilby oss målrettet reklame eller til å kunne forbedre produktene.
Men det er ingen hemmelighet at våre data også blir solgt videre. Hva mottakerne gjør med dem er ikke godt å vite.
Det som har ergret meg noe voldsomt, i ganske lang tid, er disse store oppdateringene om våren og om høsten, og ellers også.
Det blir stadig installert nye programmer, som jeg ikke har bruk for, som jeg ikke har bedt om og uten at jeg blir spurt på forhånd. Det synes jeg er ganske dristig! Jeg har jo betalt for dette operativsystemet og må derfor ha lov til å kunne bestemme mer selv enn det jeg faktisk kan!
I tillegg prøver Microsoft å tvinge meg til å bruke deres egne software-produkter som f. eks. nettleseren Edge, e-postklienten Outlook, Office-pakken og annet.
foto
foto
En slik oppdatering, ødela driveren til mitt spesielle lydkort – et kort som jeg ekstra hadde anskaffet meg. Plutselig fungerte det ikke mer. Andre brukere hadde tilsynelatende samme problem, men lydkortets produsent nektet å lage en ny driver som ville samarbeide med W 10. Skulle jeg kaste lydkortet i søpla?!…
Til slutt ble det bare for mye, rett og slett. Vi bestemte oss til å teste diverse Linux versjoner og se om det ville være et alternativ. Vinneren var LINUX MINT. Denne Linux-versjonen minner veldig om Windows, og omstillingen går derfor ganske fort. Så installerte vi Mint på flere av våre datamaskiner og det har vi aldri angret på. Selve installasjonen var heller ikke noe særlig komplisert.
LINUX PASSER IKKE FOR ALLE.
Hvis du befinner deg blant dem som surfer litt, skriver e-post, trenger en tekstbehandler, et regneark, kanskje et tegneprogram, et presentasjonsprogram, en bildeviser, en musikk- og filmavspiller, er Linux tingen og mere enn godt nok. Det er faktisk veldig gøy å jobbe med dette fabelaktige og stabile operativsystemet som er blitt utviklet av frivillige programmerere gjennom mange år. Det er ikke et kommersielt produkt og det er helt gratis.
Driver du derimot med tunge grafiske programmer som musikkproduksjon og avansert videoredigering, er Linux dessverre ikke det rette. Slike programmer finnes uansett som regel bare i versjoner for Windows og Mac.
Spilling fungerer sannsynligvis heller ikke så godt på Linux-maskiner, men det vet jeg ingenting om.
Hvis du kjenner at du fortsatt har lyst til å bli kjent med Linux Mint bør du lese videre. Jeg vil gjerne dele mine erfaringer med deg og jeg vil prøve å hjelpe deg med å ta et godt valg. Jeg selv er blitt en begeistret Linux-tilhenger. Og det er grunnen hvorfor jeg anbefaler Linux Mint på det varmeste. Ingen betaler meg for dette arbeidet – jeg gjør det helt frivillig. 
foto
LITT OM LINUX

På nettet finner man mye informasjon om operativsystemet Linux og om hvordan det er blitt til (det meste på engelsk).
En god norsk beskrivelse finnes på Wikipedia under følgende link:
https://no.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux

UTOVER LINUX MINT FINNES DET MANGE ANDRE LINUX-VARIANTER.
Noen av dem presenteres nedenfor:
foto

UBUNTU

Ubuntu er et fritt og åpent operativsystem og en linuxdistribusjon som blir utviklet på Isle of Man. Distribusjonen er basert på Debian, men har et større fokus på brukervennlighet, jevnlige utgivelser, og en kjapp og enkel installasjon…
foto

PC LINUX OS

PCLinuxOS er en GNU/Linux-distribusjon basert på Mandriva Linux. PCLinuxOS blir ansett som en av de mest brukervennlige Linux-distribusjonene. Den benytter seg av pakkesystemet Synaptic for å installere og oppdatere pakkene sine…
foto

PUPPY LINUX

Puppy Linux ble utviklet som en lettvekts Linuxdistribusjon med et spesielt fokus på brukervennlighet og lave minnekrav. Hele systemet kan kjøre fra RAM og opptar omkring 210 MB og tillater at oppstartsmediet fjernes etter at operativsystemet har startet...
foto

ARCH LINUX

Dette er en distribusjon som hovedsakelig består av fri og åpen programvare. Distribusjonen er svært minimalistisk; i stedet for moderne skrivebordsmiljø benytter den hovedsakelig kommandolinjen som brukergrensesnitt…
foto

ELEMENTARY OS

I motsetning til mange andre Linuxdistribusjoner har Elementary OS høyt fokus på brukervennlighet og lettfattelighet for brukerne.
Elementary OS er basert på Ubuntu…
foto

DEBIAN

Debian er et operativsystem som primært satser på stabil programvare. Denne OS med åpen kildekode passer både for den stasjonære PC-en hjemme og for firma-servere. Debian har et grafisk brukergrensesnitt som ikke burde forårsake problemer for nybegynnere…
foto

FEDORA

Fedora blir utviklet av bruker- nettverket Fedora Project og blir sponset av programvareselskapet Red Hat. Fedora Project har som målsetning å være ledende i utviklingen av fri og åpen programvare. Fedora er etterfølgeren til Red Hat Linux…
foto

ZORIN OS

Zorin OS er basert på Ubuntu. Den blir brukt på datamaskiner i skolene og har en stor mengde læreprogrammer, i tillegg til vanlige skrivebordsprogrammer. Den har et grafisk bruker- grensesnitt som ligner på Windows og har som formål å tilby en lett overgang for Windows-brukere…
De fleste utgivelser kan man laste ned og bruke gratis.
Noen distribusjoner tar seg riktignok betalt for dette.

Etter å ha testet noen utgaver, kom vi fram til at LINUX MINT var den versjonen som minnet oss mest om Windows. Det er et pent og velfungerende operativsystem som er bygget opp med stor fleksibilitet og logikk! Omstillingen var faktisk helt uproblematisk. Alle drivere til både skjerm, nettverkskort og skriver virket med en gang. Også samtlige lydkodeker var på plass og ingen etterinstallering var nødvendig. Hos andre Linux-versjoner derimot kan dette være ganske utfordrende.
Når man installerer LINUX MINT følger det med mange programmer slik som disse:
foto

GIMP – GNU
bildebehandling

Behandling av digital grafikk og fotografier. Eksempler på typisk bruk er å lage grafikk og logoer, endre størrelse og klipping av bilder, endre farger, kombinere flere bilder, fjerne uønskede bildeegenskaper og konvertere mellom forskjellige bildeformater.
foto

PIX
bildevisning

Avansert bildeviser og -browser.
foto

FIREFOX
nettleser

Firefox har vært en av nordmenns favoritt-nettlesere i mange år, og med god grunn. Superrask, attraktivt design og med muligheter til å tilpasse den akkurat slik du vil.
foto

THUNDERBIRD
mail

Mozilla Thunderbird er en gammel traver som ble først lansert i 2003 og holder fortsatt koken. Thunderbird er et e-postprogram som er basert på åpen kildekode og er et av de beste alternativene for e-post.
foto

LIBRE OFFICE:
BASE

Programmets oppgave er å opprette og behandle databaser, og lage skjemaer og rapporter som gir enkel tilgang til data. Dets funksjonalitet og grafiske brukergrensesnitt er sammenlignbar med Microsoft Access.
foto

LIBRE OFFICE:
CALC

Et program til behandling av regneark som tilsvarer Microsoft Excel eller Lotus 1-2-3.
foto

LIBRE OFFICE:
DRAW

Et program til å lage vektorgrafikk. Det ligner Microsoft Visio og er kompatibelt med tidligere versjoner av CorelDRAW. Det inneholder en rekke stiler for å kunne opprette tegninger og flytkart.
foto

LIBRE OFFICE:
IMPRESS

Bildepresentasjons-program som ligner Microsoft Powerpoint. Presentasjoner kan eksporteres som SWF-filer, noe som gjør at man kan vise dem på datamaskiner der Adobe Flash er installert.
foto

LIBRE OFFICE:
MATH

Oppretting og redigering av matematiske formler. Programmet bruker en variant av XML til å lage formler, som samsvarer med spesifikasjonene til OpenDocument-formatet.
foto

LIBRE OFFICE:
WRITER

Tekstbehandlings-program med lignende funksjoner som Microsoft Word eller WordPerfect.
foto

VLC mediaplayer

er en åpen, fri og gratis multimedieavspiller.
Avspilleren, omkoderen og streameren støtter en lang rekke lyd- og videokodeker og filformater, såvel som DVD-er, Video CD-er og forskjellige streamingprotokoller.
foto

MuseScore 3

Veldig bra profesjonelt noteskrivingsprogram som kan konkurrere med de store kommersielle, som er industristandard. Programmet er ikke med, men kan lastes ned og installeres senere.
FLERE PROGRAMMER?

Ytterligere programmer, som fungerer med Linux Mint, kan man installere selv, gjennom Mint sin unike installasjonsløsning.
For å kunne installere nye programmer på en Linux-maskin, må man alltid oppgi et administratorpassord. Og det er nettopp det som gjør Linux systemer tryggere enn andre operativsystemer. Hvem som helst, som skaffer seg adgang til f.eks. en Windows PC, lovlig eller ulovlig, kan teoretisk sett installere noe i bakgrunnen, også skadelige programmer, uten at eieren er klar over det. På en Linux PC er dette omtrent utelukket.



Har du nå fått lyst til å prøve LINUX MINT?

Det er mulig å prøvekjøre Mint uten at man trenger å installere det.
Hvordan dette lar seg gjøre skal jeg forklare i neste kapittel.
Kom, bli med!