- STILLASET -

stillas

Når man kjøper et gammelt hus må man innstille seg på å måtte reparere både det ene og det andre. Det kan fort bli dyrt i dag, dersom man må leie inn håndverkere.

Fra midten av 1980-tallet lærte jeg meg de viktigste teknikkene, som man har behov for, når man skal bygge eller reparere bygninger. Det har kommet familiens økonomi til gode. Jeg har alltid syntes at det var spennende å lære seg nye ting. Og den som virkelig vil, får til eller kan lære seg det meste.

Da vi flyttet til Gudbrandsdalen i 2008, var jeg klar over at det ville bli en del å gjøre her også. Og slik ble det. Vi bygget nytt bad, panelte noen vegger, monterte noen dører, rev en del ting og skulle gå over både skifertaket, som hadde begynt å lekke et sted. Ytterveggene samt vinduene skulle males etterhvert.

stillas

Å male et så pass stort hus, som er 10 meter høyt, tar sin tid og du trenger et stillas. Da improviserer mange og snekrer seg noe mer eller mindre solid og noen ganger til og med livsfarlig selv.

stillas

Leie eller kjøpe stillas? Hva var riktig i vårt tilfelle? Å leie stillas koster penger, det er ukespris, kanskje månedpris, og du har et tidspress på deg. Og hvor kunne vi få leid et sånt et? Et nytt stillas koster gryn, spesielt et i aluminium. Stålstillas var for tungt for oss to. Til slutt gikk vi for et stillas med nok deler til å kunne dekke en langvegg fra bakken og opp til takrenna. Det ble en litt dyr investering, men vi kan si at det virkelig har lønnet seg. Vi selv har brukt stillaset mange ganger. Det er relativ enkelt å få satt det opp, og vi to klarer det helt alene.

stillas

Det ble fort kjent i nabolaget og blant kjente i bygda at vi eide stillas. I løpet av de siste ti årene kom det en rekke forespørsler, og folk fikk låne stillaset til både maling og taktekking. Til og med kirken hadde bruk for det, da det gjaldt å legge nytt tak på et servicebygg. Det var kjekt å kunne hjelpe på denne måten.

Så, hvis du vurderer å reparere og male ditt hus selv, og spesielt når huset er så høyt som vårt, vil jeg absolutt anbefale deg å investere i et godt stillas. Det lønner seg alltid!