- VEDKOMFYREN -

vedkomfyr

Vår kjære vedkomfyr.
I 2008, da vi flyttet inn i vårt tømmerhus i Gudbrandsdalen, installerte vi en vedkomfyr på vårt nyrestaurerte kjøkken. Vi så for oss at denne komfyren skulle forsyne oss med nok varme på kjøkkenet og i de to stuene som ligger vegg i vegg. Videre skulle en del matlagning foregå her.

Etter mye leting fant vi endelig en passende vedkomfyr, som blir produsert av firmaet Lohberger i Østerrike. De samarbeider med en bedrift i Sverige, som Gausdal landhandleri igjen importerte komfyren fra.

vedkomfyr

Komfyren har en stålplate og en stekeovn, så her kan alt kokes og stekes. Til slutt inneholder komfyren en vannbeholder på 12 liter. I nødstilfeller, og ellers også, så vi for oss at vi kunne hente varmt vann til både kroppsvask og oppvask.

Etter å ha brukt komfyren i over 12 år har vi gjort oss en del erfaringer. Vi har alltid ca. 23 grader på kjøkkenet. Men dørene inn til stuene er lukket når gradestokken ute viser under 10 minusgrader. Om morgenen kommer vi til et kjøkken der temperaturen ligger ved ca. 17 grader. Da tar det omtrent en time å få opp temperaturen på et ønsket nivå, med noe strøm fra panelovnen.

vedkomfyr

Når det gjelder matlaging var vi gledelig overrasket over hvor kort tid vi brukte før vi ble fortrolig med både koking og steking. Stålplaten er stor nok for ca. 4-5 gryter om gangen. Varmen er sterkest til høyre over vedfyringen og blir gradvis svakere mot venstre. Stekeovnen har et termometer, festet på døren, som viser gradene i ovnen. Dette er selvsagt nyttig, men gradene synker gjerne noe når maten settes inn. Steketemperaturen kan reguleres med mer eller mindre ved, lufttilførsel og tilpasset steketid. Maten, kakene og brødene har en tendens til å bli fortere brun på den delen som står innerst i ovnen. Dette kan justeres ved å snu brettet etter ca. halv steketid. Det er godt å ha et alternativ ved eventuelle strømbrudd.

vedkomfyr

Med hensyn til vanntanken, kan den benyttes til mer enn det vi forestilte oss på forhånd. Ved koking av poteter, egg og annet går det raskere å nå kokepunktet når vi henter varmt vann fra beholderen. Og så er det alltid gratis vann til oppvasken (i hvert fall om vinteren når ovnen er i bruk).

Alt i alt: En god investering!